Posted in Češka

Češki Krumlov

češki krumlov

Český Krumlov  je grad na rijeci Vltavi u češkoj pokrajini Južna Češka. Grad je sagrađen oko dvorca iz 13. stoljeća s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima. Izvanredan je primjer malog srednjovjekovnog grada čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju tijekom pet stoljeća. Zbog toga je povijesno središte grada 1992. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Većina građevina su izgrađene od 14. do 17. stoljeća, i to u gotičkom, renesansnom i baroknom stilu. Središte starog grada se nalazi unutar zavoja s četvrti Latrán i dvorcem s druge strane rijeke Vltave.

Dvorac Český Krumlov je izrazito velik za grad skromnih dimenzija. Nakon Dvorca Hradčany u Pragu, on je drugi po veličini u Češkoj. U dvorcu se nalazi veliko dvorište s mostom preko pukotine u stijeni na kojoj je izgrađen dvorac, a oko njega su građevine iz različitih razdoblja i stilova. Jedna od njih je barokno kazalište (1766.) koje ima sačuvanu originalnu mašineriju, scenu i pomagala; takvo nešto imaju još samo dva kazališta, Drottningholm i Gripsholm u Švedskoj. Zbog starosti koristi se samo tri puta godišnje, a jedna od anualnih predstava je barokna opera pod svjetlošću svijeća. Jedna od građevina je Muzej Egona Schielea, austrijskog slikara koji je živio u gradu.

U gradu se nalazi i gotička Crkva sv. Vitusa (Kostel Sv. Víta) iz 15. stoljeća koja je oslikana vrijednim freskama.

Pivovar Eggenberg se također nalazi u gradu, a na njegovim slikovitim ulicama snimani su i mnogi filmovi, kao što su: Traumstadt (1970.), Iluzionist (2006.) i Hostel (film).

Oko 10 km od grada nalazi se najstariji češki samostan, Zlatá Koruna, a 30-tak km udaljen je i dvorac Hluboka. Český Krumlov je blizu najvećeg češkog nacionalnog parka, Šumava.

češki krumlov 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s