Posted in Engleska

London

Grad s najstarijom podzemnom željeznicom na svijetu, drugom crkvom po veličini te s više od 11.000 restorana i kafića. Da, to je London, jedna od najvećih svjetskih metropola!

S pojavom niskotarifnih aviokompanija i njihovim povezivanjem s hrvatskim zračnim lukama, i Engleska je postala znatno pristupačnija, pogotovo mlađim generacijama. U London možete stići s 4 strane svijeta, tj. iz šest zračnih luka: Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, Southend i City, a do samog grada željeznicom ili busom, koji voze svakih nekoliko minuta i koji će vas obično dovesti do postaja “Victoria Station” ili “King’s Cross”.

Kao i svaki veliki grad, London je za početak najlakše upoznati ako sjednete na neki od specijaliziranih crvenih buseva koji nude organizirano razgledavanje i prepustite se turističkim rutama da vam otkriju čari engleske prijestolnice. Ako više volite neorganizirani obilazak, najbolji je način ići jednom od brojnih linija podzemne željeznice, popularno zvane ‘Tube”, čija je prva postaja sagrađena još davne 1863. godine.

Piccadilly Circus i Trafalgar Square zasigurno su dva najpoznatija trga i to s razlogom. Trafalgar je ujedno i najveći londonski trg, a na njemu ćete naći Nacionalnu galeriju, koja uz British Museum, Tate i Madame Tussauds, čini glavni muzejski četverokut. Također, ovdje ćete vidjeti i četiri lavlje statue na kojima ćete nerijetko susresti ljude kako se penju ne bi li se uslikali u njihovom podnožju ili čak na njima samima.

Piccadilly Circus je odlična polazišna točka ako želite krenuti u shopping u obližnje ulice Regent, Oxford ili Bond, ali i za noćni provod prema Leicester Squareu, koji je prepun odličnih klubova i pubova, kojih u Londonu zaista ne manjka. Tu ćete sresti sve nacije, rase i religije svijeta. Pravi suvremeni Babilon!

Ono što London čini prepoznatljivim u čitavom svijetu jesu njegov Parlament i najpoznatiji sat – Big Ben, iako je to zapravo ime najvećeg zvona u samom tornju. Pravo ime sata je The Great Clock of Westminster.

U neposrednoj blizini nalaze se Westminster Abbey, crkva u kojoj su krunjeni gotovo svi engleski kraljevi i kraljice te Westminsterska katedrala, najveća rimokatolička crkva na Otoku. Zanimljivo je da i dan danas postoji City of Westminster, kao zasebna gradska četvrt sa statusom grada unutar samog Londona. Najlakši način kako iz visine vidjeti sve te građevine jest poći na drugu stranu rijeke Temze, na građevinu London Eye, svojevrsni vrtuljak izgrađen za proslavu novog milenija, koji je brzo postao jednim od glavnih gradskih simbola.

Ako nakon London Eyea nastavite dalje uz obalu Temze doći ćete do Tower Bridgea, najpoznatijeg gradskog mosta, za kojeg kažu da na njegovom mjestu neprekidno postoje mostovi već 2000 godina, od doba starih Rimljana. Tu je i Tower of London, nekad zatvor u kojem su bile smještene velike engleske povijesne ličnosti, a danas jedan od glavnih kraljičinih dvoraca i mjesto gdje se čuvaju njezini dragulji. Druga dva poznata dvorca su Windsor i Buckinghamska palača, ispred koje se odvija poznata smjena kraljičine straže. Tijekom izmjene nastane velika gužva, pa je preporučljivo doći malo ranije i zauzeti dobra mjesta.

Kad s Tower Bridgea budete gledali na desnu obalu rijeke, primijetit ćete svu silu suvremenih nebodera, od kojih su neki već postali prepoznatljivi na gradskim razglednicama. To je londonski City, sjedište burze i nekih od najvećih svjetskih kompanija. Odličan pogled na City ‘puca’ i s kupole obližnje Katedrale sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral), po veličini druge crkve na svijetu, nakon bazilike sv. Petra u Vatikanu.

U gradu ćete se susresti i s brojnim stadionima, poput Wembleya, Emiratesa i Stamford Bridgea, ali i mnogobrojnim parkovima i vrtovima, počevši od Hyde Parka i Regent’s Parka, pa do onih manje znanih koji se najčešće zovu ‘key gardens’, jer su u vlasništvu stanovnika obližnjih zgrada koji plaćaju poseban porez na njih i jedino ih oni mogu otključati i uživati u njihovoj ljepoti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s